LYT YOGA

LYT YOGA® metodu je osnovala međunarodna predvodnica yoge i fizikalna
terapeutkinja Lara Heimann. LYT® (Lara’s Yoga Technique) metoda nastala je iz 25 godina usavršavanja vlastite prakse na temelju iskustva iz fizikalne terapije te predstavlja savršen spoj pokreta i anatomije, a temelji se na principima fizikalne terapije, kineziologije i neurorazvojnog treninga.

Kroz temeljno razumijevanje načina pokreta, od jednostavnijih do složenijih, LYT Yoga® je intenzivno iskustvo učenja zdravog načina kretanja koje sustavno osvještava i ispravlja kompenzacijske obrasce pokreta tijela i loših navika kroz istraživanje mapiranja mozga. Smisleni i logični za podučavanje i prakticiranje, LYT® satovi se temelje na inteligentnim slijedovima koji se izvode uz maksimalan nadzor i podršku učitelja čime se postiže i usavršava ispravno poravnanje i držanje u položajima i tranzicijama.

Satovi su osmišljeni na inteligentan i specifičan način kako bi polaznici ispravili nepravilnosti modernog načina življenja i loših navika te ponovno uspostavili posturalnu ravnotežu i poboljšali način kretanja.

Satovi su označeni prema stupnjevima:

LYT Yoga® 1 je početnički sat
LYT Yoga® 2 je sat srednjeg intenziteta
LYT Yoga® 3 je napredan sat

ABC Yoga – Absolute Beginner Class

Niste sigurni s kojim satom započeti vaše yoga iskustvo?! Na pravom ste mjestu – ABC Yoga ili Absolute Beginner Class je sat koji je namijenjen potpunim početnicima.

Ovo je sat na kojem ćete dobiti odgovore na sve nejasnoće i pitanja o yoga položajima, dahu u yogi i svemu što je bitno za vaš yoga početak.

Na ovome satu graditi ćemo postepeno položaje jedan za drugim i detaljno prolaziti kroz upute za najsigurnije izvođenje yoga asana (položaja). Naučiti ćete svaki položaj prilagoditi vašim trenutnim predispozicijama i fizičkoj spremi te ih uskladiti sa ispravnim disanjem.

ABC Yoga satovi održavaju se ponedjeljkom i srijedom.

Probni sat je besplatan! 

LYT Dynamic Core

LYT Dynamic Core je dinamičan sat nešto više namijenjen naprednijim polaznicima.

Core (jezgra) je centar našeg tijela. Čine je mišići trbuha, leđa te zdjelice. Glavna funkcija tih mišića je stabilizacija čitavog tijela, u yogi i općenito u svakodnevnom životu. Osoba koja ima snažan i stabilan Core uspravnije i samopouzdanije hoda, prilikom dugotrajnog sjedenja ne krivi kralježnicu jer stabilni i jaki mišići to sprječavaju. Snažni mišići trupa su odlična potpora kralježnici. Zdrava kralježnica utječe na zdravlje cijelog tijela, a kada se osjećamo dobro u svom tijelu time svakako pozitivno utječemo i na naše mentalno zdravlje.

Ove satove preporučamo svima osim potpunim početnicima.

Rise & Shine Yoga

Rise & Shine je ranojutarnji sat s kojim započinjemo svoju tjelovježbu i rad na sebi u svakom pogledu.

Mnogim ljudima nije draga ni sama pomisao na ranojutarnje vježbanje no činjenica jest kako ono ima brojne prednosti kao što su, između ostalog, brži metabolizam tijekom cijelog dana, visoka razina energije za eventualni fizički i mentalni napor kroz dan, smirenost, pozitivan utjecaj na stresne situacije u okolini, izbjegavanje gužve na popodnevnim, večernjim satovima i mnoge druge prednosti.

Rise & Shine je sat koji je otvoren za sve, čak i za potpune početnike, budući da svaki položaj možete prilagoditi vlastitim mogućnostima uz asistenciju i podršku učitelja.

Mindfulness Vinyasa

Mindfulness Vinyasa yoga je metoda koja objedinjuje razumijevanje tradicionalnih yogijskih tehnika i modernih saznanja iz anatomije.

Utemeljena je na praćenju prirodnih elemenata i ciklusa tako da su satovi prilagođeni godišnjim dobima, bioritmu dana, mjesečevoj fazi kao i drugim promjenama. Svaki sat je, ovisno o navedenim promjenama, inspiriran elementom zemlje, zraka, vatre ili vode.

Kroz vođene sljedove i koordinirani dah pronalazimo prostor unutar tijela, lakoću te fluidnost kretanja. Namjera je formirati sigurnu i iscjeljujuću yoga praksu kroz sistem priprema i progresija (Vinyasa Krama).

Svaki se sat sastoji od početne vizualizacije i opuštanja, te vježbi disanja. Zatim slijede pažljivo složeni progresivni sljedovi asana kroz koje se tijelo postepeno otvara i priprema za dublji ulazak u fizičku i suptilnu praksu. Mudre i mantre koristimo kako bi usmjerili individualnu energiju i namjeru, a sat zatvaramo vođenim opuštanjem i meditacijom.

Satovi su srednje napredni, no uz modifikacije prilagodljivi svima, osim potpunim početnicima.

Deep Flow

Deep Flow je zanimljiv sat koji uključuje različite aspekte praksi iz više stilova yoge. Spaja tradicionalnije načine podučavanja yoge s modernim razumijevanjem ljudskog tijela kroz inteligentne sljedove i pravilno poravnanje tijela u položajima, eliminirajući kompenzacijske pokrete koji nepotrebno opterećuju tijelo.

Može imati nježniji intenzitet restorativnih sljedova ili snažnijih, dinamičnih sljedova za jačanje tijela i izgradnju snage. Deep Flow sat se vodi prema Ayurvedskim principima prilagođavanja satova prema godišnjem dobu, vremenu i dobu dana. Polaznici na ovim satovima podjednako rade na fizičkoj i mentalnoj snazi, fleksibilnosti te pokretljivosti tijela.

Kao što svaki dan nosi novi početak, tako svaki put kad stanemo na našu yogu prostirku trebamo resetirati svoje tijelo i pripremiti se za kretanje na najsigurniji i najefikasniji način. Prirodnim pokretima zagrijavamo tijelo kroz početni slijed prije nego krenemo na zahtjevnije sljedove. U ovom početnom dijelu prolazimo kroz osnovne načine kretanja na kojima će se temeljiti sat, a kroz ostatak sata podižemo razinu energije. Vrhunac sata čine Mindfulness tehnike koje nam pomažu da živimo kvalitetniji život smanjujući ili potpuno eliminirajući stres kroz punu svjesnost sadašnjeg trenutka.

Ovaj sat će vam pomoći da postignete više slobode u pokretu kroz sigurniji i svjesniji način kretanja, ne samo na satovima yoge, već i u svakodnevnom životu.

Sat je namijenjen polaznicima koji žele napraviti korak dalje nakon početničkih satova i naprednijim polaznicima.

Vinyasa Flow

Dinamičan sat namijenjen naprednim polaznicima.

Vinyasa predstavlja niz položaja koji se postupno nadovezuju jedan na drugi (step by step) i tvore slijed koji sistematično i sigurno, na prilagođen način vodi polaznika iz jednog položaja u drugi. Vinyasa se ponekad opisuje kao “sustav disanja” odnosno sklad daha i pokreta koji čine korake u slijedu.

Dharma Yoga

Dharma Yoga je metoda yoge koji spaja tehnike iz Hatha yoge i drugih metoda s tradicionalnom jogijskom filozofijom, tehnikama disanja i meditacijom. Ponekad se naziva Dharma Mittra Yoga.

Dharma Yogu je razvio učitalj yoge Sri Dharma Mittra, učenik Yogija Gupte; osnivač Dharma Yoga centra u New Yorku. Možda je najpoznatiji po svojoj Master Yoga Chart od 908 položaja. Instruktori certificirani za tehniku Dharma Yoge podučavaju tu metodu diljem svijeta.

Prema yogijskim učenjima, kroz tijelo prolazi jako puno energetskih kanala. Tri najvažnija kanala su : Ida, Pingala i Sushumna. Ida je na lijevoj strani tijela, povezana je sa lijevom nosnicom i označava mjesečev kanal i ženski princip. Pingala je na desnoj strani tijela, povezana je sa desnom nosnicom i označava sunčev kanal i muški princip. Sushumna kanal se nalazi u sredini,
prolazi kroz kralježnicu i u njemu se spajaju Ida i Pingala.

Dharma Yoga dovodi do pravilnog odnosa, ravnoteže između muškog i ženskog principa. Satovi su inspirirani učenjima Sri Dharma Mittre a sastoje se od: asana (tjelesni položaji), pranayama (tehnike disanja), bandha (energetski lokoti), kriya (pročišćavajuće tehnike) i mudri (energetski pečat).

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga, koja se ponekad naziva i Ashtanga Vinyasa yoga, je metoda yoge koju je pokrenuo T. Krishnamacharya u 20. stoljeću, a dalje prenosio znanje Sri K. Pattabhi Jois. Potječe iz sustava Hatha yoge opisanog u drevnom tekstu, “Yoga Korunta”. Upotrijebljen u ovom kontekstu, izraz Ashtanga yoga odnosi se na određenu metodu yoge.

Ashtanga yoga je dinamična metoda yoge koja povezuje pokrete tijela s dahom. Postoji šest serija Ashtanga yoge kroz koje polaznik napreduje vlastitim tempom, no najčešće se na grupnim satovima podučava prva serija.

Postoji nekoliko ključnih principa koji leže u osnovi prakticiranja Ashtanga yoge:

Dah: Preporuča se da se položaji zadrže pet udaha i izdaha
Drishti: Za svaki položaj u nizu postoji niz drishtija, tj. fokusnih točaka
Vinyasa: Tranzicije i dah
Bandhe: Položaji se izvode s uključenim bandhama ili energetskim „lokotima”

Ashtanga yoga se smatra snažnom, vrlo dinamičnom metodom i kao takva je prikladnija za polaznike koji žele intenzivniju praksu yoge.

Lotus Yoga

Lotus Yoga je metoda Vinyasa yoge koja potječe iz Kalifornije. Ova fluidna i zanimljiva metoda yoge temelji se na inteligentnim slijedovima, ugodnim i prirodnim ljudskom tijelu. Svaki sat sadrži mantru koja prati temu sata, kraću meditaciju te mudru (položaj / gestikulaciju ruku) koja ima svoje značenje i utjecaj na tijelo i um.

Struktura sata je osmišljena na način da od samog početka sata svaki prethodni slijed priprema tijelo za idući, kako bi bili spremni isprobati nešto zahtjevnije slijedove i položaje. U tome nam pomaže sami uvodni dio sata (warm-up), zatim Surya Namaskari (Pozdravi Suncu) te fluidni i progresivni slijedovi.

Kroz satove je naglašena svijest o ispravnom poravnanju u asanama (položajima) i tranzicijama uz pažljive upute i asistencije učiteljice.