27.5. – 31.5.2024. @ Veli rat, Dugi otok

Naš drugi po redu retreat na predivnom Dugom otoku, kojemu se ove godine veselimo još i više, jer smo upoznali ovaj predivan otok, koji je po mnogočemu toliko poseban i jedinstven.

Našim sudionicima s prvog retreata ovo je bilo jedno veliko iskustvo i donijelo je predivne promjene. Ovo je prilika za učvrstiti vlastitu praksu yoge, naučiti više o yogi i načinu življenja ove predivne prakse. Također je prilika za upoznati krasne ljude s kojima dijelimo iskustvo yoge i našu planetu Zemlju :). Mnoga nova poznanstva na ovom retreatu, prerasla su u divna nova prijateljstva.

Važan dio ovog retreata je i način prehrane, učenje o prehrani koja podržava naše zdravlje te čak i sudjelovanje u pripremi hrane, po želji.

U nastavku čitajte više o tome što je to retreat, zašto je to tako poseban odmor te ostalim detaljima o ovogodišnjem retreatu.

Što je to YOGA RETREAT?

Yoga retreat predstavlja pauzu od uobičajene dnevne rutine i pomaže polaznicima u produbljivanju njihove prakse, u miru, daleko od svakodnevnih obaveza. Na retreatu se dublje povezujemo s prirodom i okolišem te ih istražujemo na prisniji, direktniji način nego što bismo to inače radili.

Često nam je teško utišati um jer razmišljamo o svojim obavezama, planovima i rasporedu. Yoga retreat nam pruža jedinstvenu priliku da se zaustavimo, da stanemo i promotrimo svijet oko sebe te samog sebe. Na retreatu možemo lakše utišati svu buku u umu i poslušati vlastiti glas, izbliza promotriti sebe i stvoriti prostor za pozitivniji način razmišljanja.

Jedna od najvećih prednosti retreata je što odlazimo na odmor ispunjen pozitivnom energijom. Na retreatu smo okruženi pozitivnim mislima i idejama. Nemamo potrebu razmišljati o organizaciji kao kod klasičnog odlaska na odmor. Možemo se prepustiti i fokusirati na ono bitno, na pozitivne misli, osjećaje, ideje, buduće ciljeve i općenito na stvari koje nas pokreću i vode u smjeru napretka.

Kroz yoga retreat također značajno popravljamo svoje fizičko i mentalno zdravlje. Odlazak na retreat nam može značajno unaprijediti život tako što nam pruža priliku da gledanjem iz druge perspektive nađemo novi način nošenja s raznim emocionalnim i mentalnim izazovima koje smo susreli u određenim životnim razdobljima. Isto tako, može nam značajno pomoći kod liječenja fizičkih ozljeda, u miru, daleko od svakodnevnih aktivnosti.

Za sve koji zbog velikog broja obaveza teško odvajaju vrijeme za sebe, ovo je također idealna prilika da kontinuirano vježbaju i rade na sebi svaki dan bez prekida i smetnji. Naprednijim polaznicima svakodnevno vježbanje na udaljenoj mirnoj lokaciji pomaže da u kreće vrijeme ostvare brži i kvalitetniji napredak nego što to inače mogu u uobičajenom okruženju.

Što očekivati?

Na početku retreata prvi, najizraženiji efekt koji ćete osjetiti na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini bit će pročišćavanje.

Ponekad, samo nam treba trenutak duboke svjesnosti za prevladavanje prepreka koje nosimo sa sobom. Taj trenutak može nam pomaknuti percepciju tako da stvari i događaje iz prošlosti promotrimo iz drugog, novog kuta, odnosno da ih shvatimo na novi način.

Opuštanje

Vrlo bitan razlog za odlazak na yoga retreat je opuštanje.

Planiranje klasičnog odmora može biti zahtjevno i naporno, te se često događa da nam planiranje naruši sam odmor. Kad idemo na yoga retreat planiranje je već odrađeno tako da se možemo opustiti i posvetiti odmaranju, uz ostale aktivnosti u sklopu retreata.

Vrijeme s učiteljima

Velika prednost yoga retreata za polaznike je prilika za provođenjem više vremena s učiteljima. Umjesto uobičajenog sata yoge, na retreatu se pruža prilika za razgovor i savjete o raznim aspektima yoge te o zdravlju, zdravoj prehrani i raznim drugim temama.

Zdrava prehrana

Hrana koju jedemo na retreatu posebno je odabrana i pripremljena. Na retreatu se hranimo zdravo i uravnoteženo prema veganskim principima. Možemo iz prve ruke naučiti nešto novo o takvom načinu prehrane i pripremanju hrane. S druge strane, možemo se i jednostavno prepustiti te fokusirati na druge stvari bez brige o pripremi idućeg zdravog i ukusnog obroka. Sve po želji.

Nova poznanstva

Yoga retreatovi okupljaju ljude koji razmišljaju na sličan način tako da je stvaranje novih poznanstava još jedna lijepa prednost kod odlaska na retreat.

Vrijeme za sebe

Pronalazak vremena za sebe često može biti izazov, pogotovo u današnjem, užurbanom, gradskom stilu života. Na retreatu možemo iskoristiti vrijeme za rad na sebi. Provođenje vremena sa samim sobom često može biti bitan razlog za odlazak na retreat.

Program

Za vrijeme retreata posebno ćemo se fokusirati na nekoliko najbitnijih stvari:

  • Svjesno disanje/Tehnike disanja
  • Opuštanje
  • Mindfulness u različitim oblicima
  • LYT Yoga satovi tematski i pažljivo osmišljeni posebno za ovaj retreat

Dnevni raspored

  • 7:30 – 8:30         LYT Yoga all levels & pranayama – jutarnja praksa uz more na privatnoj terasi
  • 8:45 – 9:15         Doručak
  • 9:15 – 13:00      Slobodno vrijeme (ili izlet, ovisno o danu)
  • 13:15 – 14:15   Ručak
  • 14:15 – 18:45   Slobodno vrijeme
  • 19:00 – 19:30   Uvodna ceremonija | Yoga Nidra | Meditacija | Mantre | Završna ceremonija
  • 19:30 – 20:30   Večera

Što ponijeti?

  • Kremu za sunčanje (po potrebi i šešir/kapu)
  • Ručnik za kupanje
  • Sprej protiv komaraca
  • Prostirku za vježbanje (ako nemate svoju, osigurat ćemo mi)
  • Višekratnu bočicu za vodu

Dugi Otok

Nema tih riječi koje mogu vjerodostojno opisati ljepote Dugog otoka, to se jednostavno mora doživjeti. Veliki smo zaljubljenici u ovaj otok pa nismo baš objektivni :).

Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta te najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode.

Dugi otok ponajprije je mjesto opuštanja i uživanja. U svakom od 12 dugootočkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci održavaju se fešte, najčešće u ime sveca-zaštitnika mjesta, uz zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela. Pobornici aktivnog odmora svoju će zadovoljštinu naći u istraživanju otoka po uređenim i obilježenim pješačkim stazama ili na izletima u Parku prirode Telašćica i Nacionalnom parku Kornati.

Dugi otok, sa nizom atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, pruža posjetiteljima putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.

Lokacija

Amarcord Skola

Naziv Amarcord Skola znači “Sjećam se škole” a dolazi od riječi “Amarcord” na talijanskom jeziku (kao poznati film talijanskog redatelja Federica Fellinija) i riječi “škola” na hrvatskom jeziku.

Prostor Amarcord Skole je šarmantna kuća za odmor, koja je u prošlosti bila škola, a u novije vrijeme je restaurirana prema načelima Upcycle dizajna. Interijer kuće ispunjen je restauriranim namještajem i predmetima iz prošlosti kojima je udahnut novi život, a gostima je pružen retro ugođaj više od 100 godina stare otočke škole.

Amarcord Skola se nalazi na ulazu u mjesto Veli Rat. Gostima su na raspolaganju dvokrevetne i trokrevetne sobe i veća hostelska soba. U prizemlju je dnevni boravak/blagavaona, a u vanjskom dijelu ispred kuhinje je predviđeno mjesto za druženje i klopicu.

Za ljubitelje sunca, nasuprot plaže napravljena je velika drvena terasa predviđena za vježbanje, druženje, sunčanje između kupanja u kristalno bistrom moru na korak od Skole.

Cijela Skola će biti temeljito održavana svakodnevno, kupaonice će održavati vrijedne ruke tete čistačice.

Cijene

CIJENE – za uplate u cijelosti do 20. travnja:

  • 590 € smještaj u višekrevetnoj sobi
  • 650 € smještaj u dvokrevetnoj sobi

CIJENE – za uplate nakon 20. travnja:

  • 650smještaj u višekrevetnoj sobi
  • 700smještaj u dvokrevetnoj sobi

Cijena uključuje 5 noćenja, svježe veganske obroke, cijeli program yoge te ulaznice za izlete. Kako bi rezervirali mjesto potrebna je bespovratna uplata akontacije u iznosu od 200 EUR. Ostali iznos potrebno je uplatiti u cijelosti, najkasnije do 10. svibnja. Broj mjesta na retreatu je ograničen pa molimo prijave na vrijeme. U slučaju potrebe za obročnom otplatom molimo javite nam se putem maila.

PRIJAVE SU U TIJEKU!

INFORMACIJE I REZERVACIJE:

Email:

nityayogastudio@gmail.com

Tel:

  • 095/9152-778
  • 091/5633-487