Surya Namaskar ili Pozdrav Suncu je slijed od joga položaja (asana) povezanih dahom u jednu cjelinu. Tadicionalno su se prakticirali kako bi se na zdrav i energičan način započeo novi dan, odakle potječe i sam naziv.

108 Pozdrava Suncu je praksa kontemplacije i meditacije; praksa koja nas vodi prema lakoći i slobodi. Također, vjeruje se da unutarnja vatra koju izgradite tijekom ove prakse snažno čisti i detoksificira tijelo i um.

Sat će voditi svi Nitya učitelji s namjerom podizanja kolektivne svijesti prema stvaranju harmonije unutar i oko nas, kao i osjećaja povezanosti i zajedništva.

Nije bitno hoćete li napraviti 1, 18 ili 108 pozdrava, važno je samo vaše prisustvo.

☆ Koja je važnost broja 108?

Broj 108 se smatra svetim i značajan iz više razloga. Pojavljuje se u mnogim disciplinama od astronomije do joge.

Broj 108 pojavljuje se u drevnim, svetim tekstovima. Na primjer, postoji 108 Upanišada i 108 Tantri, drevnih joga spisa.

U numerologiji, 108 je jednako 9, što simbolizira univerzalnu ljubav, vječnost i buđenje

U Ayurvedi postoji 108 svetih točaka na tijelu.

U astronomiji, udaljenost između Sunca i Zemlje je otprilike 108 puta Sunčeva promjera.

Mala ogrlice od perli imaju 108 perli, koje se koriste za brojanje tijekom meditacije.

☆ Kada prakticirati 108 pozdrava suncu?

Pozdrav suncu se može prakticirati bilo kada i bilo kojom učestalošću.

Tradicionalno, vježbanje 108 pozdrava Suncu prakticirano je kod promjene godišnjih doba (npr. zimski i ljetni solsticij, te proljetni i jesenski ekvinocij).

Najčešća praksa 108 pozdrava Suncu se odvija krajem stare godine ili početkom nove, kao poseban ispraćaj svega onoga što simbolično ostavljamo iza sebe kako bismo “otvorili vrata” svemu novome i pozitivnome koje na nematerijalan način obogaćuje naše živote.

☆ Nekoliko stvari koje ćete naučiti kada vježbate 108 pozdrava suncu:

♡ Jači ste nego što mislite!

Broj 108 zvuči puno – možda nećete prvi put doći do tog broja. Bez obzira na ukupan broj, iznenadit ćete se svojom snagom i koliko slijedova možete napraviti. Odajte sebi priznanje i zahvalu za ono što ste postigli.

♡ Negativna energija vas ne definira

Negativna energija može ostati zarobljena u tijelu. Pozdrav suncu aktivira zaglavljenu energiju, pomaže vam da se krećete kroz nju i na kraju otpustite stvari koje vam više ne služe. Oslobađanje negativne energije važan je korak na putu do sreće, a ova praksa će vam pokazati da imate moć osloboditi se svega što vas sputava.

♡ Imate moć promijeniti svoju perspektivu

Ako vježbate s pozitivnom namjerom, poput “U miru sam”, tada ćete možda vidjeti značajne promjene u svom raspoloženju i perspektivi. Usredotočenost na pozitivnost dok vježbate ima moć promijeniti cijeli vaš pogled na sve oko vas. Nakon što ostvarite 108 pozdrava suncu, možda ćete primijetiti povećanje vašeg ukupnog samopouzdanja!


♡ Možete pronaći uzemljenje usred svakog izazova

Ponavljanje i ritual 108 pozdrava Suncu pružit će osjećaj uzemljenja. Zapamtite da su pozdravi Suncu nazvani tako u čast slavljenja života. 108 pozdrava suncu je definitivno izazovno, ali dok ih prakticirate, pronaći ćete osjećaj utemeljenosti i naučiti kako se nositi sa bilo kojim izazovom s kojim se suočite.

♡ Otkrit ćete svoju unutarnju snaguIako će to biti drugačije za svaku osobu, vidjet ćete kako se pojavljuju emocije i osjećaji za koje nikada niste znali da postoje (ili ste mislili da su odavno nestali). Možda ćete naučiti što vas nadahnjuje na protok ili čak kako vaša predanost može osnažiti samopouzdanje.

♡ Poslije ćete imati više energije

Osjetit ćete povećanje energije kada završite svoje pozdrave Suncu jer oni potiču stvaranje Prane. Nakon toga, možda ćete osjećati više energije, svježine i općenito osnaženost – sjajan osjećaj!

☆ Savjeti za vježbanje 108 pozdrava suncu

Spremni ste stati na svoju prostirku i sami doživjeti 108 pozdrava suncu? Slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da započnete:

Najprije slušajte svoje tijelo i po potrebi mijenjajte položaje. Na primjer, radite modificirane položaje (Kobra umjesto Psa prema gore i sl.)

Taj dan doručak, ako ćete ga konzumirati prije sata, neka bude lagan, topao. Najkasnije ga konzumirajte 2 h prije yoga sata.

Ne zaboravite nastaviti s dubokim, svjesnim disanjem i nikada se ne ustručavajte odmoriti u pauzi, ako vam zatreba. Iako se može činiti očitim, pronađite mirno mjesto dalje od svog mobitela i drugih uređaja kako biste mogli ostati usredotočeni i vježbati bez prekida.

Zapamtite – cilj je 108, ali uvijek slušajte svoje tijelo. Bilo da završite 10, 80 ili 108 ponavljanja, namjera je ta koja se računa. Učinite jogu praksom usmjerenom prema srcu, a ne vježbom temeljenom na egu. Ako trebate pauzu, odmorite!

Sat je besplatan, ali su mjesta ograničena, stoga molimo prijave na mail najkasnije do četvrtka 16.12.2021.

Nakon sata, održati ćemo mali domjenak, na koji su dobrodošli svi Nitya polaznici, bez obzira jeste li sudjelovali na 108 Pozdrava Suncu.

Nitya studio će pripremiti dio slastica i piće; čajeve, vino itd. 😃, a vas ćemo zamoliti da donesete, ako ste u prilici, nešto što je vama blagdansko omiljeno 🥳 (piće, slano, slatko).

Sunce pozdravljamo 108 puta u subotu 18.12.2021. u 11 h :)) ♥️