Yoga Nidra u prijevodu znači psihički (svjesni) san yogija, a Swami Satyananda Saraswati ju je definirao kao relaksaciju postignutu smirenošću uma. Ona predstavlja sistematsku metodu za postizanje potpunog fizičkog, emocionalnog i mentalnog opuštanja. To je snažna tehnika koja potječe iz drevnih tantričkih tradicija.

Yoga Nidra je jedna od najsnažnijih metoda ne samo relaksacije, već i buđenja uspavanih centara mozga.

Spavanje se u yogi ne smatra relaksacijom. Ljudi misle da se opuštaju dok sjede u udobnoj fotelji sa šalicom toplog napitka i čitaju novine ili prate televizijski program. Sve to samo predstavlja razonodu, međutim pravo opuštanje je iskustvo iznad toga.

Apsolutna relaksacija je stanje u kojem je svjesnost obavezno prisutna.

U Yoga Nidri, stanje opuštenosti se postiže okretanjem pažnje prema unutra i odvajanjem od vanjskog okruženja. Ako se svjesnost odvoji od vanjskog opažanja i od spavanja, postaje vrlo snažna i može se mnogostruko primijeniti, na primjer, za razvijanje pamćenja, porasta saznanja i kreativnosti te transformaciju čovjekove prirode.

Ovaj sat traje 45 min, a polaznici su u ležećem položaju (Savasana).

Ako imate omiljeni jastučić, slobodno ga ponesite i toplo se obucite. Preporučljivi su dugi rukavi i nogavice, jer je u ležećem položaju temperatura tijela nešto niža.