9 ENERGIJA – 9 YANTRI

Na ovoj radionici upoznaj rad s yantrama. Uroni bojom i oblikom u energiju koja ti nedostaje. U nježnom meditativnom stanju radi na vrlini kojoj se oduvijek diviš i koju želiš posvjedovati. Pročisti um, kao da umivaš lice. Ukoliko nisi umjetnik/ca ili ne radiš kistom i platnom – još bolje, jer ono što čini ovaj život divnijim su nove stvari, nove aktinosti i nova iskustva.

Pridruži nam se na art meditaciji koja podržava sve one koji traže način da rade na sebi u podržavajućoj atmosferi jer Mi ljudi smo kreativna bića i promatrajući nas u odnosu na životinje, jedina smo bića koja stvaraju i imaju potrebu umjetnički se izraziti. Svoje uporabne predmete, prostor u kojem boravimo, zvukove koje stvaramo nastojimo na neki način ukrasiti ne bi li izrazili svoju individualnost i/ili učinili svoju okolinu ljepšom.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne kako se na prvi pogled čini pa tako ti svi oblici, zvukovi, boje uvelike utječu na naše fizičko, mentalno, psihičko i duhovno stanje. Budući da se nalazimo u „junk dobu” okruženi smo u svojoj svakodnevnici i sa „junk umjetnošću” koja jednako „junk foodu” ne hrani, već distorzira našu psihu i mental dovodeći nas u disbalans, odnosno od nas radi čorbu pa tako zbunjeni, neuzemljeni, ustrašeni lutamo ovim svijetom.

U drevnoj su Indiji učenike ayurvede podučavali da je „loš ukus” ozbiljna bolest odnosno poremećaj stanja te su isti podučavani na koji će način koristeći određene tvari i tehnike vratiti dobar ukus, kako nepca tako i psihe, a učenici umjetnosti podučavani su na koji će način stvarati djela koja krijepe dušu i razvijaju dobar ukus holistički dovodeći čovjeka u stanje ravnoteže. Prava umjetnost nas stimulira na arhetipskom nivou koji tada povoljno utječe na sve naše sfere: duhovnu, mentalnu i fizičku. I tu dolazimo do yantri.

Što su yantre?

Yantre kao meditacijska sredstva potječu iz duhovnog sustava Tantre i doslovno znače „vozilo”, „spremnik” ili „mehanički uređaj” koji sadrži određenu vrstu energije. Yantra je tako vizualna manifestacija energije, a njena pripadajuća mantra – zvučna je manifestacija te iste energije. Yantre su umjetnost visoke kvalitete danas dostupna svima, bez obzira na slikarsku spretnost. Vještina njene izrade, u ovom slučaju bojanja, dolazi s praksom, kao i svaka druga vještina. Izrađujući yantre krijepimo um, duh i tijelo, postajući utemeljeniji u energiji koju one projeciraju.

Izrada yantre pripada aktivnim tehnikama meditacije jer njenom izradom vanjski svijet polako nestaje, a nježni, pomni, dahom vođeni pokreti opuštaju živčani sustav i odvode nas u neutralno stanje, uzemljujući nas, centrirajući i vraćajući Izvoru.

Kako izrađivati yantru?

Za razliku od mandala, yantra ima točno određenu geometriju i boje odašiljući konkretnu energiju odnosno informaciju. Ipak, dvije iste, nikada nisu iste. Baš kao što drvo hrasta ima određenu formu, boju lista, kore itd. svako je drvo originalno sa svojim vlastitim nijansama,
varijacijama u teksturi itd.
I kada ju crtama i kada ju bojimo, prema žarištu, fokusirajući tu energiju svojom pozornošću i namjerom baš kao i sunčevu svjetlost povećalom opisujemo put odnosno proces koji prolazimo od raspršenog i hiperaktivnog stanja kao onom mirnom, centriranom i blaženom.

Snaga namjere u radu na yantrama služi nam kao okidač k potpunoj pozornosti srca (full-hearted attention) koja nas pak vodi kroz kultivaciju stanja pomnosti (mindfulness state).

Budući da je izrada i iscrtavanje same yantre tema za sebe i zahtjeva mnogo rada, prakse i koncentracije, a važno je da je ista izrađena što točnije, na ovoj ćete radionici dobiti vlastito već
pripremljeno i iscrtano platno koje ćete tada bojati prema uputstvima, ovisno o dizajnu odnosno energiji koju prethodno izaberete.

Dobrobiti izrade yantri:

• pojačavanje kreativnosti u svim životnim situacijama
• smanjivanje razine stresa
• vrednovanje okruženja
• osnaživanje njene konkretne energije unutar nas samih
• sama izrađena yantra nam kasnije služi kao meditacijsko sredstvo

Prije radionice svakako odaberite jedan od navedenih dizajna, odnosno područja na kojima biste voljeli poraditi. Preporuka je da to učinite u što meditativnijem modu i jasnom namjerom.

Javite nam čim prije kako bismo pripremili za vas potrebni materijal.

1. STRAST: usmjerenost, svrha, entuzijazam, samopouzdanje, hrabrost, dinamičnost,
omogućuje da neustrašivim natjecanjem postignemo cilj sa željom, smislom i radošću; Planet:
Mars; položaj: jug; dan u tjednu: utorak

2. SJAJ: vitalnost, svrha, snaga, jasnoća, optimizam, magnetizam, pomaže da vlastito
zadovoljstvo i dobrodušnost dosegne i utječe na druge; Planet: Sunce; položaj: istok; dan u
tjednu: nedjelja

3. INTELEKT – balans, uravnoteženost, smiruje nervni sustav i usmjerava um ka mirnoći i
staloženosti, komunikativnost; Planet: Merkur; položaj: sjever; dan u tjednu: srijeda

4. RAZVOJ – rast, intuitivnost, blagostanje, obilje, darežljivost i osjećaj zajedništva. Otvara srce ka prilikama dobročinstva, dijeljenja i humanosti te proširuje horizonte; Planet: Jupiter; položaj:
sjeveroistok; dan u tjednu: četvrtak

5. BLAŽENSTVO – senzualnost, kreativnost, zadovoljstvo, razvija želju za otmjenošću i
istančanošću, za lijepom umjetnošću, usavršavanjem i otvara pristup zdravom i pozitivnom
osjetilnom aspektu ličnosti; povezanost s partnerom; Planet: Venera; položaj: jugoistok; dan u tjednu: petak

6. ORGANIZIRANOST – disciplina, red, mirnoća uma, strpljenje i maksimalna izdržljivost;
Planet: Saturn, položaj: zapad; dan u tjednu: subota

7. NJEGA – odgoj, obuka, hranjenje, održavanje, suosjećanje, reciptivnost, emotivnost, kultivira
žensku energiju u svima; Planet: Mjesec; položaj: Sjeverozapad; dan: ponedjeljak

8. JEDINSTVENOST – neovisnost, originalnost, istraživanje, svjesnost vlastite autentičnosti
ideja: Planet: Rahu; položaj: jugozapad, dan u tjednu: subota

9. DUHOVNOST – mudrost, znanje, mistična iskustva, samoća, pročišćenje, prostor unutar nas samih; Planet: Ketu; položaj: jugozapad; dan u tjednu utorak

Prijave na mail: nityayogastudio@gmail.com ili direktno u studiju
Akontaciju u punom iznosu molimo uplatiti najkasije do 20.3.2020.
Cijena radionice: 250,00 kn

Broj polaznika je vrlo ograničen pa vas molimo da se prijavite čim prije.

Vrijeme: 28. ožujka 2020 14-18h

FB event: https://www.facebook.com/events/206258590436382/